Monday, August 9, 2010

RM200 Juta Dato' Ahmad Maslan vs RM 200 Juta Peneroka Jempol

Salam, selamat bertemu kembali..


Dari Malaysiakini

Seramai 766 peneroka Felda memfailkan saman berjumlah RM200 juta di Mahkamah Tinggi Seremban terhadap agensi kerajaan itu atas dakwaan terlibat dalam penipuan dan pecah amanah dalam jual beli hasil kelapa sawit.

Tuntutan itu difailkan oleh peguam Sivarasa Rasiah bagi pihak peneroka daripada Felda Serting dan Gugusan Raja Alias, berdekatan Jempol, Negeri Sembilan.

Mereka menamakan Felda dan Felda Palm Sdn Bhd masing-masing sebagai defenden pertama dan kedua.

Dalam tuntutannya itu, mereka mendakwa "wujud penipuan dan/atau konspirasi untuk melakukan penipuan dalam urusan jual beli dan hasil buah sawit" selama 15 tahun.


Menurut Sivarasa, dalam pembayaran kadar perahan gred kelapa sawit Felda didakwa menggunapakai 18.9 peratus sedangkan nilai sebenar didakwa antara 24 hingga 25 peratus - seperti kajian Lembaga Kelapa Sawit Malaysia.

Katanya, pihaknya mempunyai dokumen bagi membuktikan bahawa pada tahun 2008 sahaja, setiap peneroka kerugian RM20,000 ekoran kadar itu.


"Ini bermakna selama 15 tahun, Felda menyebabkan kesemua 766 peneroka ini kerugian sebanyak RM200 juta," kata Sivarasa.

Sehubungan itu, Sivarasa yang juga naib presiden PKR memberitahu, kesemua plaintif menuntut ganti rugi am dan teladan, bersama faedah untuk penipuan dan pecah amanah yang berlaku.

Sementara itu, sejak jam 9.30 pagi tadi, kira-kira 300 peneroka Felda mula berkumpul dan memenuhi mahkamah tinggi tersebut bagi menunjukkan sokongan mereka.

Kedengaran mereka bersorak kuat berulang kali tanda sokongan ketika ahli parlimen Subang itu membacakan kenyataaan medianya kepada pemberita selepas memfailkan tuntutan itu.

Dua lagi peguam peneroka tersebut Latheefa Koya dan T Kumar turut hadir.

[Ini satu lagi kes mahkamah yang perlu dihadapi Felda selepas kemenangan diberikan oleh mahkamah kepada peneroka Felda Kemahang 3 di mana Felda diperintah membayar lebih RM11 juta kepada ratusan peneroka di situ. Kini, berhadapan pula kes saman RM200 juta. Sebelum ini gegak gempita seluruh buana di tanah Felda, Dato'Ahmad Maslan ingin kemukakan saman RM 200 juta kepada Suara Keadilan dan PKR. Ada Timbalan Menteri ini atau pengurusan tertinggi Felda failkan saman tersebut di mahkamah???]

[Presiden ANAK ajak berdebat, Ahmad Maslan tolak. Kononnya debat tak selesaikan masalah. Timb.Menteri itu pula yang jemput Presiden ANAK berdialog, dan Presiden ANAK itu bersetuju, katanya, Ahmad Maslan sediakan tempat, jam berapa dan siarkan ke seluruh negara, itu pun Ahmad Maslan langsung tak bagi maklum balas sampai sekarang..ape da..tak profesional langsung..macam penakut je]


p/s : Berani kerana benar, takut kerana salah..!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...