Thursday, March 25, 2010

Tahniah : Malaysiakini Raih Anugerah Utama Media

Salam, selamat bertemu kembali..

Di sebalik kekecohan Ibrahim Ali ingin menyaman portal berita Malaysiakini kerana melaporkan beliau mempunyai saham dalam syarikat judi Vincent Tan, akhbar internet itu pada semalam berjaya meraih anugerah tertinggi jenama media di Malaysia, berkongsi pingat gangsa bersama TV3, di belakang Google dan Astro (pingat emas) serta The Star dan 8TV (perak).

Blogger Pak Tam Jengka mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Malaysiakini atas penganugerahan berkenaan.

Dari SINI

Malaysiakini - portal berita nombor satu negara - diiktiraf sebagai salah satu jenama pilihan utama rakyat Malaysia di majlis sulung Anugerah Jenama Putra di ibunegara, malam tadi.

Malaysiakini terpilih sebagai penerima salah satu daripada enam anugerah jenama media utama Malaysia bersama dengan stesen TV Astro, TV3, 8TV, akhbar The Star dan enjin carian global Google.

Menurut hos anugerah tersebut - Persatuan Agensi Pengiklan Bertauliah Malaysia (4As), Anugerah Jenama Putra adalah unik kerana para pengguna Malaysia sendiri yang membuat pilihan.

Satu sistem penyelidikan pilihan pengguna, membabitkan 6,000 orang, membantu memilih jenama paling digemari di Malaysia dalam 18 kategori, dengan tiga jenama utama bagi setiap kategori, menerima anugerah emas, perak dan gangsa.

Ini merupakan sampel penyelidikan pengguna terbesar yang pernah dijalankan di seluruh negara, meliputi Malaysia Timur dan Malaysia Barat.

Malaysiakini memenangi piala gangsa dalam kategori 'media dan hiburan'. Pemenang lain bagi kategori yang sama ialah TV3 (gangsa), The Star dan 8TV (perak), Astro dan Google (emas).

Presiden 4As, Vincent Lee berkata pemilihan tersebut dianjurkan dengan kerjasama Anugerah Jenama Paling Bernilai Malaysia (MMVB).

MMVB memilih jenama terbaik berdasarkan penilaian kewangan, manakala Anugerah Jenama Putra pula memilih jenama terbaik berdasarkan pilihan pengguna.

"Anugerah Jenama Putra adalah satu kajiselidik yang dijalankan untuk mengukur tahap keyakinan pengguna. Kita mempunyai 6,000 respon online, berdasarkan ciri-ciri utama yang menjadi pilihan pengguna. Ia adalah suara pasaran," kata Lee.
Ketua Pengarang Kumpulan Malaysiakini, Steven Gan menerima anugerah tersebut daripada Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Mahathir di di majlis yang dihadiri kira-kira 1,000 orang di Hotel Mandarin-Oriental di ibunegara malam tadi.

Sokongan pembaca setia

"Malaysiakini menyambut ulangtahun ke-10 baru-baru ini. Anugerah ini merupakan hadiah harijadi yang amat bermakna bagi kami," kata Gan.

"Malah, kami tidak pernah menyangka, pada suatu hari, Malaysiakini akan muncul sebagai salah satu jenama paling popular di negara ini".

Gan berkata, anugerah itu adalah hasil kegigihan dan dedikasi kakitangan Malaysiakini serta sokongan ribuan pelanggan dan pembaca setia portal berita tersebut.

Malaysiakini yang dilancarkan pada 1999 dan kini diterbitkan dalam empat bahasa, telah menarik lebih 37 juta tatapan setahun.

Portal berita nombor satu negara ini juga sebelum ini menerima anugerah daripada majalah Asiaweek dan Business Week serta Institut Akhbar Antarabangsa - sebuah badan pemantau kebebasan akhbar - yang beribupejabat di Vienna.p/s : Teruskan melaporkan dengan adil dan telus..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...