Friday, April 30, 2010

Orang Asli Me'londeh'kan Rasuah Politik di Hulu Selangor

Salam, selamat bertemu kembali..

Dari Malaysiakini

Beberapa pengundi Hulu Selangor yang tidak puas hati hari ini membuat laporan polis berhubung pengagihan wang tunai yang didakwa tidak setara dalam pilihan raya kecil parlimen itu Ahad lalu.

Ditemui di ibu pejabat polis di Kuala Kubu Bharu, wakil pengundi itu, Othman Moin berkata seramai 10 Orang Asli dari pelbagai kawasan di parlimen tersebut telah membuat laporan polis tersebut.

Justify Full"..Hari ini mereka berada di sini kerana tidak berpuashati dengan cara pengagihan wang tunai diuruskan... aduan mereka menyentuh pelbagai perkara..," kata Othman (kanan, berjaket).

Beliau menambah, ada dari kalangan mereka kecewa apabila wang tunai untuk mengundi pihak tertentu seperti yang diarahkan tidak ditunaikan dan ada juga datang ke situ kerana mereka diugut.

Othman memberitahu terdapat 10 laporan polis dibuat. Bagaimanapun hanya seorang sahaja yang kelihatan memegang salinan laporan polis itu.

Menurut Chambah Mohamad, 53, dari Kampung Orang Asli di Serendah pula, pihak pengurusan pengundian di kampungnya menjanjikan wang tunai sejumlah RM100 setiap orang selepas mengundi.

[Ternyata golongan Orang Asli di negara ini sudah bangkit memperjuangkan isu-isu yang melibatkan mereka. Selepas Putrajaya diserbu lebih 2,000 Orang Asli yang menyuarakan isu tanah mereka, kita percaya selepas ini UMNO-BN tidak boleh lagi menganggap undi Orang Asli sebagai 'fixed deposit' mereka pada pilihanraya. Semoga kebangkitan ini akan berterusan demi kepentingan masyarakat Orang Asli]p/s : Yang Haq pasti tertegak, yang batil pasti lenyap

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...